En dag i regnets tecken

En dag norr om Cairns kort och gott.
Nedan följer informativ och för vissa riktigt tråkig text, vänligen läs på egen risk eller hoppa över följande stycke.

Daintree River
Denna flod är till 50% saltvatten och utgör en perfekt miljö för krokodiler, vissa gillar bräckt vatten allra bäst och därför är just detta vattendrag ett perfekt tillhåll och the crocs visar sig gärna för solning eller för gödning. Förutom just nu (givetvis) då det är regnperiod, floden är alldeles för strömmande, djup och fylld med kyligt vatten vilket gör att de allra minsta krokodilerna, 1-5 år, drar sig upp ur vattnet då de är för små för att klara av de energikrävande floderna. De större krokodilerna syns inte till de heller då de ligger stilla och spar energi, djupt ner under ytan. Förutsättningarna för oss var alltså riktigt dåliga. Trots prognoserna lyckades vi se två 1-åringar, en 2-åring och till reptilguidens stora förvåning såg vi en 13-åring simma motströms över ytan, ca 2.5 m lång. Det är ballt det där med krokodiler, det spelar ingen roll hur många man sett innan eller vart. Det pirrar alltid lite extra och Emma får alltid tvångstankar om att putta i mig. Pft, då blir det du och jag i vänstertrafiken sen…

Vi hade även förmånen att under vår båtresa i Daintree river se en Green Tree Snake, en liten rackare som är väldigt vanlig -men stor med svenska mått mätt, ca 2 m lång.


Regnskogsvandring
Stopp nummer två på vår spöregnstripp blev mitt i regnskogen kring Cape Tribulation. Vilken skillnad det är att ha en kunnig ”inföding” med sig! Som han själv uttryckte sig ”normal people should see this forest as a bount of ordinaty trees, the abourigionals would see this as a walk in the supermarket, seaching for food and medicins”

Strangler
Denna är en parasit i djungeln, som börjar sin tillväxt genom att helt enkelt växa sig upp längst en annan trädstam likt snurrade rörelser. Inom loppet av 12000 år har den strypt ursprungsstammen och bildat ett mönsterformat träd av sina egna grenar.
 Tidigt stadium  Efter 12 000 år

Umbrella palm
Denna vackra skapelse påvisar väder, vind och temperatur. Enligt bilden visar den på lågtryck (jo tack) och även på inkommande storm/cyklon. Den känner av väderprognoser och intar skyddsposition, likt våra svenska väderpinnar fast i några divisioner högre.


Vandrande palm
Med sina tentakler/ben rör träder på sig och kan förflytta sig med tiden, mot vatten. Man ska hålla utkik efter denna om man är i behov av dricksvatten, tex om man är lost i djungeln då den alltid växer vid vattenmynningar. En annan fiffig sak är att den alltid har växriktningen MOT vattnet också. Men det absolut fiffigaste är dess frukt som abouroginerna äter, men spar kärnan på. Denna kärna är nämligen berikad med ämnen som vid kontakt med vatten tar bort allt syre ur kringliggande vatten och därmed utgör ett perfekt fiskredskap. Ett stycke fruktkärna, en hög flytande fiskar, upplockning av mat, upplockning av kärna och sedan lite plaskande i vattnet för att åter syresätta vattnet och återuppliva de andra fiskarna. Hockus pockus!


The widdow maker
Detta är en av regnskogens växter som lever i symbios med andra trädstammar, det är vanligast att alla växter lever i symbios. Den kallas även för ”basketkorgen” då den längst upp på stammarna fångar upp trädkronans nedfallande löv och återvinner dess energi. Det som den ger tillbaka till trädet i sig är att om någon/något angriper trädet känner ”basketkorgens” minimala infästningsrötter av detta och dimper ner med sina 2-3 ton och totalmosar angriparen (tex trädhuggare, därav namnet).


Giant spider
Denna fula spindel är en riktigt gammal hona. End of story. Bilden är till dig Erik.


Utsikt mot Cape Trib
Vid vårat lunchstop tog vi en promenad ut på beachen för att kunna blicka upp mot spetsen som vanligtvis kallas för Cape Tribulation. Vädret var fortfarande klappkasst men visst ser man att regnskogen möter havet allt. "Mammas strand" vid The Abourigional Village.


Local Icecream maker
Local produces icecreem, med smaker som följer årstid med tillhörande utbud av frukt och grönt. Kanske inte jättegott men helt klart värt omvägen! Dagens smaker:
-Black sapote
-Macadamia nuts
-Watlesee
-Yellow sapote


Alexandra outlooking view from Cape Trib
Mitt på kammen av regnskogen ska man kunna se ut över hav och öar... Mja, låt oss säga: inte idag.


Mossman Gorge
Detta underbara, klara, sköldpaddeberikade, stillsamma vattendrag, kallas Mossman Gorge. Man kan bada, sola och dricka vattnet… Mja, låt oss säga: inte idag. De enorma mängderna regn har gjort den stillsamma lagunen till Storforsen i Lule. Vilken tur att vi badat i den förut. Förövrigt kan tilläggas att regnperioden detta år slagit rekord. Vanligtvis har man vart 10e år en massiv regnperiod som överskrider med hästlängder de normala 2-3 meter vatten per år. Man har även ”det 100e årets regnperiod” som på samma sätt ska vara det värsta på 100 år. 2010-2011 är hittills kandidat till 10- OCH 100-årets regnperiod! Det har regnat kaotiskt sedan oktober och fler cykloner väntas. Sådärja. Och på tal om cykloner, senaste drabbningen för 4 veckor sedan har lämnat spår överallt. Även då Cairns och framförallt norr om klarade sig bra ser man avspärrningar, plockepinn i regnskogarna och sandtäckta promenadstråk. Barriärrevet är uppluckrat och anses återhämtas helt först om 50 år.


Översvämningsflod över väg
Floder rinner rakt över vägarna, pga de massiva regnen. Ganska fint tycker vi.


Slutligen, TACK Nathalie för den blåa regncapen. Om den används? Haha, mest i hela packningen just nu. Kanon!

Ni kan nu vakna igen och återgå till det ni gjorde innan. Informationslektionen är över. För er andra, vi hoppas att information kom ut rätt efter att vi plockat allt ur våra minnen efter en heldag med enbart info.


Kommentarer
Postat av: Erik

Härliga bilder :) Alla utom spindeln då såklart, jag skulle troligtvis självdö om jag såg den på riktigt. Ni skriver grymt! Ha de kanoners..kram

2011-03-10 @ 18:02:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0